Bornholm rundt

Kyststien.dk – Overblik over Danske kyststier:  se alle de danske kyststier her

Bornholm rundt – Bornholms kyststi – 120 km. vandring

Tekst og tegninger af Frits Ahlefeldt

Bornholm har en ret enestående og for mange ukendt vandresti, som følger kysten rundt om øen.  Hele vandreturen rundt om Bornholm tager de fleste 4-7 dage og der er bestemt ingen grund til at skynde sig. Stien løber langs øde strande i syd, langs forevne skærgårdsklipper i Øst, op og ned gennem drastiske granit-sprækkedale på nordsiden og så opover til over 100 m. oppe langs granitkanten på den højt hævede Vestkyst, før Bornholms kyststi igen sænker sig ned gennem kystskove og sandstrande tilbage til hovedbyen, færgen og flyet i Rønne. 

Bornholm rundt kystvandresti placering i Danmark - akvarel af Frits Ahlefeldt
Bornholm Rundt – Bornholms kyststier skitset ind på Danmarkskort

Bornholms kyststi er på mange måder et patchwork af landskaber, fra nogle meget danske til nogle der er langt mere beslægtede med fjeldene nord for Danmark.

Vandrer tæt på store bølger på Bornholm - logbogstegning fra Frits Ahlefeldt
Bornholm giver mulighed for en dramatisk nærhed til havet, hvis man har lyst, stierne går både helt tæt på og længere inde.

Klipperne er over 1.7 milliarder år gamle og det Bornholmske grundfjell er tiltet så man går langs et tværsnit af  mange hundrede millioner års geologisk udvikling over de 120 km. Bornholm rundt.

Akvarel fra Gudhjem, af Frits Ahlefeldt
Byerne ( her Gudhjem) stammer tit tilbage fra Vikingetiden, eller tidligere

Byer, mad og faciliteter på vandreturen rundt om Bornholm

Bornholm er samtidigt en mikro-verden af små byer, tæt-steder og gastronomiske trollerier, hvis kvaliteter på det sidste er blevet rost af blandt andet New York Times m.fl.

Bornholm satser p.t. massivt på at skabe en helt særlig lokal mad-kultur, båret af kontrasterne mellem de mange landskabstyper og milde klima på øen, og derfor særlige mulighed for at dyrke mange forskellige typer mad.

Byerne på Bornholm går tit nær tusind år tilbage i tid og vikingehistorier, eventyr, sagn og naturvæsener er noget af det øen i Østersøen er mest kendt for. Samtidigt er de Bornholmske byer massivt vant og gearet til besøgende vandrere, og hele året kan man finde restauranter, cafeer, røgerier, butikker, kunthåndværkere og små åbne værksteder og museer hele Bornholm rundt.

Bornholm rundt – En kyststi med internationalt potentiale

Bornholm rummer et af de største potentialer for kystvandring i Europa, noget der så småt er ved at gå op for flere og flere, inklusiv Bornholmerne. Og Bornholm har god mulighed for at blande sig i den Europæiske elite for kystvandring, det øjeblik Bornholm får mod på det.

Akvarel af Salomons kapel på Bornholm, tegning af Frits Ahlefeldt
Der er mange historiske ruiner på Bornholm, her Salomons Kapel på Hammeren.
Træer på strand, akvarel af Frits Ahlefeldt
Træerne vælter flere steder udover de hvide sandstrande på sydsiden af Bornholm

Research links:

Frits’ Bornholm Rundt site: BornholmRundt.dk