kystvandring-praktisk

Praktiske råd og tip, kort og regler for kystvandring i Danmark

De danske kyster er et fantastisk sted, hvor der er forholdsvist let at vandre, men der er alligevel nogle enkle ting og forberedelser det er værd at have styr på inden man tager afsted, for at få den bedst mulige oplevelse: 

Et hurtigt overblik (uddybet i teksten under)

  • Vejr: vær beredt på skiftende vejr, vind-nedkøling og stærk sol
  • Stier: anstrengende at gå langs stranden, tit 20-40% hårdere end indland
  • Transport til og fra kyststien: som regel let og hurtigt: brug Rejseplanen.dk
  • Proviant: støt og nyd de mange lokale steder, men medbring nød-proviant og vand
  • Vandre-kort, tit en god ide, og gode kort og apps tilgængelige til mange etaper
  • Overnatning – brug de mange B&B, shelters, telt og campingpladser langs stien
  • Adgang, følg stierne, og vær med til at gøre dem bedre, og respekter privat grund

Vejret skifter hurtig og solen er stærk: solbeskyttelse og tøj

En af de særlige ting ved kystvandring i Danmark er udsigten over havet, solen og det hurtigt skiftende vejr og vind som farver kysterne, luften, strandene og sten i evigt skiftende nuancer.

Men det betyder også at solbeskyttelse er vigtigt, ikke mindst da havet tit reflekterer solens stråler og gør at man, som på havet, får endnu mere sol ved kysten, end andre steder.

Samtidigt har vinden tit frit spil langs kysten, så man nedkøles hurtig og kan let blive kold. Hvis man først er nedkølet bliver risikoen for infektioner, skader og fald langt større – så det er altid vigtigt at medbringe noget vindtæt (og vandtæt / skyende ) og gerne et lag uld under, da uld bevarer sin varmeevne selv i fugtig tilstand.

Vand og proviant – vær beredt på det uventede

Langs kysten i Danmark, er man er sjældent langt fra små hyggelige byer og steder hvor man kan proviantere, købe forfriskninger og spise godt. Men det er alligevel vigtigt at have, som minimum, en halv liter vand (eller mere) og lidt snacks, tørret frugt eller lignende, til de uforudsete tidspunkter, hvor man ikke alligevel kunne proviantere, hvor man først havde planlagt det.

Til og fra stierne

Danmark har heldigvist stadigt et godt offentligt netværk af transport muligheder og der er næsten altid gode bus eller togforbindelser enten helt til kyststien, eller tæt på den.  Det letteste er at bruge Rejseplanen.dk

Når man vil hjem er Rejseplanen.dk også god, hvis man har en smartphone eller tablet, den finder selv ens position på kyststien og så den hurtigste vej fra stien/ stedet til den ønskede destination, uanset hvor i Danmark

Vandring langs kysten er smukt – men tager tid og kræfter

At vandre langs kysten i Danmark er en oplevelse der skifter ofte, det ene øjeblik kan man gå langs fine sandstrande eller uendelige rullestens-strande, så videre til og forbi store sten, til strand-enge, siv-områder, græsningsområder, dyrkede arealer og en masse kystskove, hvor træerne dramatisk er væltet ud over stranden.

Altsammen fantastiske oplevelser – men de fleste af dem kan være hårdere og tage væsentlig længere tid at vandre end f.eks. en standart grusvej længere inde i landskabet. Så tit skal man beregne  mere tid (20-40%) til de enkelte distancer end man ville  gøre på stier længere inde i landet. Især hvis man har solid oppakning, da man så vil synke dybere ned i sandet / langs rullestensstrandene ved hvert skridt, (lidt som i sne).

Og endeligt… selvom det kan være en god hård og til tider varm træning at gå langs vandet med oppakning i de varmeste sommer-måneder – så er der jo den bonus at man altid har mulighed for lige at sætte rygsækken og tage en kølende dukkert.

Mad og hygge – brug de små byer

En af de bedste ting ved at vandre herhjemme er alle de ildsjæle som bevarer, holder liv i og starter initiativer op, små b&b, badehoteller, kroer, restauranter, cafeer, og hyggelige steder i de små landsbyer og havne langs kysterne.

Det er en helt særlig oplevelse hver gang at sætte sig ned til de lokales hjemmelavede delikatesser, kager, god kaffe eller en af de andre lækre ting man kan smage, opleve og nyde i alle de små byer. Støt dem og nyd dem… så bliver de endnu bedre og det er med til at holde vores små steder, samfund og verdener åbne… hele året

Kort og apps til at finde vej

Der er en række gode kort til kysten i Danmark. Stier som Sjællandsleden, Gendarmstien, Nordkyststien, Vestkyststien m.fl. har opmærket og skabt fine lokale kyststier, der gør det meget let for kystvandreren at finde vej… jeg arbejder på at lave en samlet liste over de steder langs de danske kyster, hvor der er etableret stier p.t. men indtil da ligger der også en liste på Vandreruter.dk

Kyststien Apps. til smartphones og tablets

Muligheden for at finde vej ved hjælp af en smartphone eller tablet bliver stadig bedre og ligger nu på at man kan bruge de forskellige apps i op til en hel dag, inklusiv GPS wayfinding og kortlæsning. (derudover kan man tilkøbe ekstra batterier “powerbanks” til smartphones og tablets til få hundrede kroner, hvis man vil have 1-2 dages ekstra batteri-tid ude på stierne )

Der er adskillige lokale apps til kyststier rundt om i Danmark, desværre ingen samlet app. pt. og de forskellige apps er ikke altid opdaterede eller lige nyttige.  Men jeg arbejder på at lave en liste over dem.

Samtidigt findes der en række internationale Wayfindings-apps, der er mere udbyggede og ofte bedre opdaterede… flere af disse er på vej ind på det danske marked, med stier, kort og også mulighed for at følge hinanden i landskaberne, hvis man er flere der vandrer samme etaper, men går alene et stykke af stien. (som man f.eks. ofte gør på Camino de Santiago og andre store stier)

En af de bedste store Wayfinding-apps, efter min erfaring, er det Engelske Viewranger.com hvor man kan vælge mellem open cyclemap, lokale stier, luftphotos, og også tilkøbe Det danske officielle topografisk 1:25.000 kort over hele Danmark. m.m. Viewranger har også flere af de eksisterende store danske stier indlagt (blandt andet Gendarmstien)

Fodtøj

Der er mange varianter af fodtøj til kystvandring, fra gummistøvler til trailsko og sandaler.  Det er meget en smagssag, men alt det ovenstående kan fint bruges, altefter hvad man er til og hvor man er i landet. Man skal regne med at få en “våd sok” fra tid til anden langs kysten, så med fodtøj er det bedst med enten noget der er vandafvisende, vandtæt, eller helt åbent som sandaler

Respekter lokale ejendomme, privat-skilte og afgrøder bag strandene

Vandring langs kyststierne i Danmark er en helt unik oplevelse, muliggjort af en kombination af både at tilgængeligheden langs de danske kyster meget længe har været beskyttet af vores kyst-lovgivning –  Og samtidigt at kysterne i Danmark ofte er af en sådan art at man mange steder trygt kan vandre langs dem.

For at bevare den mulighed er det vigtigt at vi vandrere respekterer at det kun er strandene der er offentligt passable – og at den ret til at passere langs kysten ikke omfatter retten til at gå gennem dyrkede landbrugs-arealer  eller slå sig ned i lokale haver m.m.  På den måde er det tillladt at passere forbi private arealer, langs stranden, men ikke at slå sig ned på folks ejendom / jord.  ( Strandbeskyttelsesloven er ikke helt enkel, men man kan læse om den her: Regler for vandring langs stranden

Pauser og overnatning

Det er faktisk muligt at sove på stranden mange steder herhjemme, enten uden telt, under åben himmel – eller i telt/ shelter på en af de mange telt-shelterpladser langs kysten, lavet til det.

Der er selvfølgelig også de mange små hyggelige badehoteller, kroer, pensionater, vandrehjem, B&B og campingpladser som ofte ligger tæt på vandet, det meste af kyststien rundt om Danmark. Bruger man dem får man dels ofte en særlig ekstra dimension med af de små steders kultur, mad og liv og en fin mulighed for at møde og hænge ud med andre kystvandrere og snakke om dagens oplevelser (lidt som på Hærvejen vandrerute) … og så sparer man samtidigt en masse vægt i rygsækken.

Kan man sove på stranden?

Som hovedregel kan man, lidt uofficielt, sove på stranden, men ikke i telt – en regel der sikrede at sømænd der kom i havsnød, kunne søge ly på stranden og blive til om morgenen.

Hvis man som kystvandrer venter til solen går ned og ruller sin sovepose ud under stjernerne, langt fra huse og private skove / ejendom er det sjældent man vil få problemer. Bare man vandrer videre om morgenen uden at efterlade sig spor – men det er dog langt bedre at benytte de officielle shelter og teltplads-steder der er designet til det. Man kan se en oversigt over dem på Naturstyrelsens: UdINaturen.dk

Private skove

Kyststierne i Danmark går ofte igennem smukke, men private skove og her er der nogle regler, man skal være opmærksom på som vandrer – ikke mindst for sin egen skyld, da skovene ofte bruges til jagt.  Vigtigst er det at man kun vandrer om dagen (efter 07 om morgenen og er ude inden solnedgang) og at man holder sig på de markerede stier (man kan ikke slå lejr eller gå udenfor stierne i private skove)

Sidst: Når der er skiltet med at der pågår jagt i skovene, så er det som når der er skiltet med skydeøvelser på forsvarets militære anlæg  og skydebaner… don’t go in there.

Regler alt i alt

Det at vandre langs kysten i Danmark er en meget tilgængelig og fantastisk fin blanding af kultur og naturoplevelser, men det er samtidigt oplevelser der kan blive endnu bedre, hvis vandrerne arbejder sammen med de lokale og naturelskerne om at skabe stier og steder der både giver fine oplevelser, støtter de lokale og beskytter den natur og kultur, som er med til at give den helt særlige ramme om kystvandring i Danmark.

PS:

Jeg arbejder løbende på at gøre de praktiske råd bedre og mere præcise, lad mig endeligt høre om der er nogle generelle råd eller tip, der kan gøre en kystvandring i Danmark endnu bedre 🙂

Rigtig god tur

Bh.

Frits Ahlefeldt-Laurvig

Kyststien.dk